RÅDGIVNING

5 Gode råd til køber

5 Gode råd til køber

Det er vigtigt at se sig godt for før man køber en andelsbolig for det kan vise sig at være meget dyrt at flytte ind i en andelsforening med problemer. Start med at undersøge andelsboligmarkedet i det område du ønsker at bo i, så du har et indtryk af det generelle prisniveau.

Der kan være stor forskel på forskellige andelsforeningeers indskud og boligydelse. Ældre andelsboligforeninger har som regel betalt mere af på deres lån, hvilket betyder at, indskuddet er relativt stort men den månedlige boligydelse er til gengæld lav. I nyere andelsboligforeninger med mere gæld er det modsat. Det kræver ikke så stort et indskud men de månedlige udgifter er højere. Det handler altså om at finde en forening der passer til din økonomiske situation.

Når du har fundet drømmelejligheden er det vigtigt at sætte sig ind i foreningens regnskaber og vedtægter. Er økonomien god og har foreningen lån med fast eller variabel rente? Det kan få store konsekvenser for din økonomi hvis driften ikke løber rundt eller renten pludseligt ændres.

Vedtægterne har også stor betydning. I nogle foreninger skal andelshaveren bebo andelen hvilket for eksempel forhindrer forældrekøb eller udlejning. Vedtægterne kan også have betydning for om du må holde husdyr eller opføre altaner.

Det kan også være værd at læse referater fra de sidste års generalforsamlinger. Her kan du blandt andet få indblik i planlagte renovationer, som kan ændre værdien af din bolig eller betyde merudgifter til andelshaverne.

Få mere at vide ring til Anette 2840 8970

Få mere at vide mail til Anette

 

3 Gode råd til sælger

3 Gode råd til sælger

I 2014 trådte der nye regler i kraft om oplysningspligt på andelsboligmarkedet. De nye regler skal skabe mere gennemsigtighed på markedet og sikre at køber har de nødvendige fakta til at vurdere de økonomiske forhold ved et køb.

Det er sælgers pligt at oplyse de relavante informationer og hvis du ikke sælger personligt er det derfor yderst vigtigt, at mægleren har sat sig grundigt ind i andelsforeningens regnskaber, vedtægter og referater så han eller hun kan forklare det hele for de potentielle købere.

Da der desuden er mange forskellige typer af andelsboliger er det også vigtigt at mægleren er fortrolig med netop den type andel, som du sælger da han eller hun ellers risikerer at give køberne de forkerte svar.

Endeligt er det vigtigt at finde en erfaren mægler som du har tillid til, kan sælge din andelsbolig.

Få mere at vide ring til Anette 2840 8970

Få mere at vide mail til Anette